Е- обучение »ПГМЕТ „Стойчо и Кица  Марчеви” Хасково

PC Свят»Статии

Плазмени, LED или LCD телевизори

Нека разясним терминологията. Плазмените телевизори (при които фосфорът, който създава изображението на екрана, се самоосветява и така няма нужда от подсветка), правени от Panasonic, Samsung и LG, варират в размери от 42 инча до, грубо казано, 65 инча. Разбира се, има и значително по-големи модели (например 150-инчовото чудовище на Panasonic), но за повечето хора максималният размер е от 65 инча.

LCD (Liquid Crystal Display - течнокристален дисплей) тв-тата варират в размери от няколко инча до 80. Тази технология е широко експлоатирана и се разработва от десетки компании по света.

Всички LED (light-emitting diode - светоизлъчващ диод) телевизори всъщност са LCD-та, но използват LED като светлинен източник вместо традиционните CCFL (флуоресцентна лампа със студен катод). Но тъй като практическият резултат е едно, а маркетингът им - коренно различен, ще ги разглеждаме поотделно. И още нещо - LED моделите се смятат за по-високия клас в продуктовата таблица на компаниите, затова често преимуществото им в производителността има повече общо с това, отколкото с присъщата технология.

Към този момент вероятно се питате защо само три от големите компании правят плазми? Когато са се строили фабриките за нови телевизори, компаниите е трябвало да направят избор: дали да правят големи „евтини" плоски панели, които по размер да не падат под 42 инча (плазма), или да инвестират в по-скъпи фабрики с различни поточни линии за широк спектър от размери на екрана, въпреки че по-големите размери ще бъдат значително по-скъпи (LCD). Тъй като обаче производството нараствало през годините, по-големите LCD-та станали по-достъпни и осезаемата разлика се стопила напълно. Затова и няма много компании, които да инвестират в нови плазмени телевизори. Не и когато една фабрика за LCD може да прави всичко от екрани за мобилни телефони до 80-инчови HDTV-та.

 

Яркост

Победител: LED 
Подгласник: LCD
Губещ: Плазма 

Без никакво място за съмнение LED телевизорите са с най-ярките панели, които могат да се купят. Доколко ярки? Около 20 пъти по-ярки от това, което ще получите в средностатистически киносалон. LCD-тата заемат второто място, като разликата спрямо LED не е толкова значителна, колкото е спрямо плазмите. Плазмените телевизори не са никак ярки, но всичко е относително, тъй като поставени до тв-тата с кинескоп, разликата е осезаема (в полза на плазмите). 
Тук въпросът е дали наистина имате нужда от толкова светъл панел? В тъмна стая LED телевизорите са прекалено ярки, а на дневна светлина картината при плазмите се „губи". 
Друг аспект, който трябва да вземете предвид, е наличието на противоотразяващ материал при някои от екраните. Плазма с наистина добър противоотразяващ слой ще е по-добре за гледане при осветено помещение, отколкото LCD без такъв слой (и обратното).

Ниво на черното

Победител: Плазма 
Подгласник: LED
Губещ: LCD

LCD-тата и LED все повече скъсяват дистанцията, но плазмите уверено държат челната позиция по отношение нивата на черното. Да, LED телевизорите могат понякога да имат абсолютно черно (при изключване на светоизлъчващите диоди), но когато гледате филм, плазмите ще изглеждат по-тъмни. Това се отнася към съотношението на контраста.

Съотношение на контраста

Победител: Плазма 
Подгласник: LED
Губещ: LCD

Съотношението на контраста, или съотношението между най-тъмната и най-светлата част на картината, е един от най-важните фактори, що се отнася до качеството на изображението. Дисплей с висок контраст изглежда по-реалистичен и придава осезаема виртуална дълбочина на картината.
В случая имаме изключение. Elite LED телевизорите (правени от Sharp) имат локално затъмняване на подсветката, което предоставя контраст, близък до плазмите... Но на съответната висока цена. Един добър LED телевизор не прави всички други добри, а още по-малко става основа за ново поколение устройства. Sharp/Elite тв-тата не са никак популярни именно заради най-очевидната причина - цената. Тези модели са по-скъпи от стандартните LED и дори по-скъпи от плазмите със същия диагонал на екрана.

През следващите години очакваме няколко нови технологии да подобрят контраста на LCD-тата, но поне за момента това е големият изоставащ, що се отнася до този аспект от спецификациите на съвременните телевизори.

Зрителен ъгъл

Победител: Плазма 
Подгласник: IPS базираните LCD и LED тв-та (вж. текста)
Губещ: LCD и LED

Колко голяма е стаята, в която се помещава телевизорът ви? Под какъв ъгъл гледате екрана? Това са важни въпроси, защото и LCD, и LED тв-тата губят от качеството на картината, ако сте застанали не срещу екрана, а „извън оста". 
Някъде по средата на зрителния ъгъл, който предлагат плазмите и стандартните LCD и LED телевизори, застават панелите, базирани на технологията In-Plane Switching (IPS), която осигурява по-добра точност в цветопредаването и широк зрителен ъгъл.Тези модели съответно са по-скъпи, но все пак проверявайте из спецификациите на различните марки за тази опция.

Консумация на енергия

Победител: LED 
Подгласник: LCD
Губещ: Плазма

Лидерите в тази категория са LED телевизорите, които консумират в пъти по-малко от иначе пестеливите LCD-та.

В случая плазмите силно изостават и това важи в още по-голяма сила, ако се заиграете с контролите на контраста. При все това безумията отпреди няколко години, когато по-големите модели харчеха между 500 и 800 W, са вече в миналото, но дори съвременните модели са далеч по-лакоми от другите две технологии.

Истината обаче е, че нещата са на кантар до известна степен, тъй като LED телевизорите са най-скъпите на пазара и ще минат години на редовна употреба, преди да си избиете парите спрямо една плазма.

Цена

Победител: LCD 
Подгласник: Плазма
Губещ: LED

Както разяснихме по-горе, от години на производителите е по-изгодно да правят LCD-та, а и заради непрекъснато нарастващото търсене в момента тази технология е най-евтината на пазара.

За плазмите е важно да споменем, че макар да заемат второто място, те са на първо по съотношението размер на екрана/цена.

LED автоматично попадат във високата категория телевизори и затова са най-скъпи.

Издръжливост

Равенство

Множество проучвания са правени по въпроса и повечето са единодушни, че плоскопанелните телевизори са изключително надеждни. Факт е, че ако се поровите из форумите, ще откриете множество оплаквания за издръжливостта на редица модели. Но, от друга страна, помислете – естествено е, че хората с проблем ще се оплакват в онлайн пространството, а тези, които нямат проблеми, просто не си губят времето да пишат по форумите.

Постоянна яркост на изображението

Победител: Плазма
Губещ: LED и LCD

Неизменяемостта, или постоянната яркост на изображението, не е нещо, което тревожи повечето потребители, но обикновено в ревютата на новите модели телевизори се взима предвид.

Плазмите са най-облагодетелствани в тази категория. Проблемът съществува и при тях, но не е толкова забележим. В случая LED са големите длъжници, както и по-голямата част от евтините LCD-та. Важно е да споменем, че реално постоянната яркост на изображението до голяма степен зависи от качеството на бройката, на която сте попаднали. Ето защо вашият телевизор може да е напълно в нормите, но съседът да мрази абсолютно същия модел, който е купил.

И победителят е...?

Ако искате просто да преброите победителите и губещите от списъка по-горе, добре, направете го. Но имайте предвид, че споменатите спецификации нямат еднаква тежест. И в това е смисълът на пазара на електроника. За един човек яркостта на екрана ще е характеристиката, която търси, но за друг това ще е нивото на черното.

Затова не се поддавайте на спекули от рода на „най-яркият екран е най-добрият екран" или "LCD-тата имат ужасно ниво на черното и затова изгарят по-често". Може би на пръв поглед не сте забелязали кои фактори натежават в горепосочения списък, но за средностатистическия потребител ситуацията не е и никак сложна. Ако гледате телевизия предимно през деня или имате стая с много прозорци, LED тв-то е чудесно решение. Ако гледате телевизия предимно вечер и искате телевизорът да изчезва като фон, то плазмата е великолепен избор.

Не на последно място, в сравнение с моделите отпреди няколко години, настоящите плоскопанелни телевизори са по-тънки, по-леки, по-евтини и по-добри във всяко едно отношение. А ако решите да инвестирате малко повече пари в някои от големите марки, които са с традиции в производството на този тип техника, просто няма как да сбъркате. Сега е най-добрият момент за купуване на HDTV - новата ви придобивка ще изглежда страхотно дори и след няколко години.

 

Бета-версията на Windows 9 излиза през май?

Следващата пълна версия на операционната система на Microsoft - Windows 9 – може да види бял свят още през май, под формата на бета билд, гласи поредната информационна утечка в Мрежата. Както обикновено, въпросната информация излиза от вече доста известния потребител с псевдоним Wzor, който изглежда е много добре запознат с плановете на компанията от Редмънт. Въпросният източник твърди още, че майската бета ще е единствената такава версия, която ще бъде пусната от Microsoft за Windows 9, след която през август или септември ще бъде предложена и RC (release candidate) сборката на новата операционна система.

Windows 9 Beta to Launch in May

Освен това Wzor твърди, че Windows 9 ще навлезе в RTM етап между 2-и и 25-и октомври, а скоро след това ще се състои и официалният пазарен дебют на ОС платформата за масовите потребители.
По-такъв начин информационният източник потвърждава направената преди по-малко от месец прогноза, че Windows 9 ще излезе още през тази есен вместо през 2015 г., както се очакваше по-рано. Така или иначе, всичко това си остават само слухове и това ще продължи да е така поне до предстоящата през април фирмена конференция за разработчици BUILD 2014, на която се очаква Microsoft да разкрие повече подробности за новата си операционна система. Във всеки случай, не само медиите, но и всички от софтуерната и хардуерна индустрия очакват въпросното събитие с широко разперени уши, за да чуят какво ще бъде казано там.

Може би тук е мястото да припомним, че сегашната най-нова ОС на Microsoft – Windows 8 – беше представена официално на 26 октомври 2016 г. Сега, 15 месеца по-късно от корпорацията се хвалят, че са били продадени над 200 млн. лиценза от нея (под това в Microsoft разбират копия на ОС, инсталирани на РС-та, лаптопи и таблети, както и обновления до Windows 8, но без корпоративните продажби по програмата Volume License.). Успехът обаче изглежда спорен на фона на продажбите на Windows 7, която беше продадена в над 240 млн. лиценза за първите 12 месеца след излизането си. 

Windows 8