Е- обучение »ПГМЕТ „Стойчо и Кица  Марчеви” Хасково

PC Свят»Статии

Какво ще заобичаме и намразим в Windows 8

Windows 8 Release Preview е последното издание за предварителен преглед на новата операционна система на Microsoft преди излизането на финалната версия през есента. С нея редмънтската компания затвърди намерението си да направи цялостен редизайн на своята платформа, така че тя да отговаря най-добре на таблетната ера. Това си има своите предимства, но има и някои фактори, които могат да накарат потребителите да се отдръпнат от новата ОС. В следващите страници ще опитаме да обобщим едните и другите в „последно отброяване” 2-3 месеца преди официалния старт на Осмицата.

  • Общ поглед към новата ОС
  • Windows ретроспекция
  • Производителност в тестовете
  • Metro интерфейсът
  • Какво ни харесва
  • Какво не ни допада
  • Мнението на потребителите
  • Магазинът за приложения
  • Подобрени функции
  • Windows 8 като таблетна ОС

И най-хубавите, и „ай-лошите” черти на Windows 8 се крият във факта, че тази платформа е различна – безспорно и неизбежно по-различна от досегашните. С нейното последно предварително издание преди излизането на финалната версия - Windows 8 Release Preview, Microsoft затвърди мнението си, че драматичните промени са необходими, за да може фирмената операционна система да остане на гребена на вълната в свят, доминиран от смартфони, таблети, сензорни екрани и „облачни” услуги. За част от потребителите това може да е голямо предимство, но за други то означава да започнат да учат от началото как се правят неща, които по принцип знаят от години.

Ако се съди от Release Preview изданието (с което ви запознахме обстойно в миналия дигитален брой 7/2012 на PC World), се вижда, че Windows 8 е извървяла сериозно разстояние спрямо Consumer Preview версията, макар да изглежда и че все още има какво да се желае. От една страна, при Mail приложението липсват функции, Metro приложенията изглеждат странни на закоравелите РС потребители, а Start екранът и самият Metro интерфейс са толкова различни в сравнение със старите ОС, че първоначалният шок за свикналите с досегашните Windows-и е неизбежен. От друга страна, Windows 8 изглежда напълно готова за мобилните устройства, тъй като консумира значително по-малко системни ресурси спрямо предните си превъплъщения, а дори при взаимодействие чрез мишка и клавиатура Metro интерфейсът е станал по-лесен за използване. В края на краищата Windows 8 Release Preview дава доста добра представа за това, как ще функционира финалната версия на операционната система, тъй като всички важни компоненти на платформата вече са налице, и то вече почти в най-излъскания си вид. А той е основната и най-съществена промяна.

Скъсване с миналото

По-дългогодишните РС потребители сигурно вече са установили факта, че Windows 8 всъщност прави най-съществените промени в интерфейса на платформата от Windows 95 насам. Главният lock екран включва информация за датата, часа плюс уведомления, а при зареждане на Windows 8 излиза прословутият вече нов стартов екран, изпълнен с адаптируема мрежа от „плочки”, пресъздаващи приложенията, които пък при стартиране се изобразяват в новия „Метро стил” интерфейс, осигуряващ актуална информация от тях. За преминаване към по-стандартния десктоп изглед трябва да се докосне/кликне специалната Desktop плочка, да се използва клавиатурен шорткът, или да се стартира десктоп приложение, което е „забодено” на персонализирания стартов екран.Според уверенията на Microsoft настолните приложения, които работят под Windows 7, би трябвало да действат и в настолната среда на Windows 8, но като изключим това, всичко останало е доста променено. Главните настройки и функции на Windows сега са достъпни през излизащата от дясната част на екрана Charms лента, а превключването между работещите програми става с App лентата вляво. Прословутият Start бутон с основните менюта, който на пръв поглед е изчезнал, всъщност е заменен с описания по-горе стартов екран.

Вече е пределно ясно, че това се прави с цел Windows 8 да е по-удобна за работа на таблети или други РС-та със сензорни екрани. И това действително е така, но както споменахме, адаптирането към новата операционна система може да се стори досадно за свикналите с нейните по-стари издания – именно защото е толкова различна.

Това води и до логичното предположение, че ако искате една и съща версия на операционната система и на таблета, и на останалите си компютри, промените в Windows 8 сигурно ще бъдат добре дошли за вас. Ако обаче планирате да използвате Осмицата главно на настолен компютър или на лаптоп, новият дизайн може и да не ви се стори най-полезното нововъведение. В този смисъл може би Windows 8 ще има по-голям успех сред потребителите, ако във финалната версия на платформата Microsoft им даде повече възможности да избягват спорния Metro интерфейс, при положение че не го харесват. Но успехът на Windows 8 ще зависи не само от потребителите, а и от разработчиците и способността им да направят достатъчно като количество и качество Metro приложения. А не на последно място и от самите хардуерни производители, които трябва да ни осигурят не само ефектен, но и ефективен хардуер със сензорни екрани.

На следващите страници ще преговорим накратко нещата, които можем да заобичаме или да намразим в новата Windows 8, а ако искате да откриете и собствени такива преди официалния старт, можете да го направите, като си свалите и изпробвате Windows 8 Release Preview изданието, достъпно от официалния сайт на Microsoft.

Windows ретроспекция

През годините Microsoft променяше често своята операционна система. Ето основните моменти от 1985 г. насам.

> 1985 – Windows 1 изглеждаше доста примитивно със своите незастъпващи се прозорци

> 1992 – Windows 3.1 въведе доста подобрена drag-and-drop функционалност плюс мултимедийна поддръжка

> 1995 – Windows 95 ни донесе лентата със задачи и вездесъщото Start меню

> 2001 – Windows XP постигна забележителна стабилност благодарение на своите NT корени

> 2007 – Windows Vista въведе полупрозрачния Aero интерфейс

> 2009 - Windows 7 ликвидира „източването” на ресурсите, носейки допълнителна стабилност

> 2012 – Пристига Windows 8 с Metro

Скоростни тестове: дотук добре

Въпреки все още незавършения си вид и очакванията за още оптимизации във финалната версия, Windows 8 и сега изглежда доста впечатляващо до предшественика си при тестовите сравнения в изпитания за производителност. В края на март колегите от американското издание на PC World направиха сравнителни тестове на Windows 8 срещу Windows 7 с фирмения тестов пакет WorldBench 7 на идентична хардуерна РС конфигурация, включваща 3.3GHz Intel Core i5-2500K процесор, 8GB DDR3 RAM @ 1333MHz, 1TB 7200-rpm HDD и Nvidia GeForce GTX 560 Ti видеокарта.

 

PC Свят»Статии