Е- обучение »ПГМЕТ „Стойчо и Кица  Марчеви” Хасково

PC Свят»Статии

Наръчник за покупка на GPS устройство

Владимир Георгиев

Чудесно време е за покупка на GPS устройство. Не само заради традиционно туристическия летен сезон, но и защото този тип устройства напреднаха изключително много през последните години под напора на смартфоните и тяхната вградена навигация. В резултат за парите си ще получите не само апарат, който ще ви отведе до желаното място, но и нещо много повече спрямо GPS-ите, които властваха на пазара преди година-две. И все пак, има няколко фактора, които е нужно добре да се обмислят преди покупката на GPS. Трябва ли да има голям екран? Тъч базиран ли да е? Необходими ли са ви данни за трафика по пътищата? Как стоят нещата с ъпдейтите на картите? И не на последно място нужно ли е изобщо да давате пари за навигатор, след като телефонът, а вероятно дори и фотоапаратът ви имат GPS? Ще отговорим на тези и много други въпроси в следващите редове...

 

Преди покупката

Цените на GPS устройствата варират в широк диапазон и зависят най-вече от размера на екрана и броя на допълнителните функции. Някои модели за автомобили имат малък екран, съвсем основни картографски възможности и са на цена около 150 лева. Топмоделите са с големи екрани, мултимедийни възможности, Интернет свързаност, отчитане на среден разход на гориво, по-чувствителен приемник, триизмерни карти, интегриран трафик наблюдател, Bluetooth и други екстри, които ще ви струват около 1000 лева. Затова, преди да пристъпите към тази покупка, си задайте следните няколко въпроса:

Колко често и на какви разстояния пътувате?

Ако имате навика да си правите екскурзии на кратки разстояния, движите се предимно сред познати пътища и имате доверие на пословичните ни пътни знаци, GPS-ът едва ли ще е оправдана инвестиция за вас. Колкото и вълнуващо да звучи на теория, GPS-ът е страхотна джаджа, но трябва сами да решите колко често ще я ползвате, за да оправдае цената си.

Ако често пътувате и дори ви се налага да излизате в чужбина... не ни е ясно защо още не сте се сдобили със съвременна навигация!

Доколко важни са за вас ъпдейтите на картите?

Ъпдейтите на картите са скъпи, а годишните абонаменти за страната и чужбина могат да надхвърлят стойността на самия навигатор. Моделите от среден клас обикновено идват с един до три безплатни ъпдейта, а най-скъпите са с едногодишен абонамент (за страната или чужбина) или ако имате късмет и уловите промоция, ще са с доживотно обновяване на картите. Тук решението зависи до голяма степен от това, как сте отговорили на предния въпрос.

 

 

Къде ще бъде позиционирано устройството?

Това може да ви се струва несериозен въпрос, но ще е доста неприятно да разберете, че за новата ви придобивка няма адекватно място. Обикновено GPS-ът идва със залепваща се плочка, върху която се поставя рамо с вендуза. Плочката обаче може да има проблем с повърхността на таблото на автомобила (например то да няма достатъчно равна повърхност или материалът да не позволява стабилно залепване). Някои видове са предназначени за монтиране върху решетката на централните въздушни отвори, но така ще спирате част от циркулацията на въздуха, а и може самото устройство да е прекалено тежко и при друсане да пада. И още нещо - GPS-ите сами по себе си са често крадени устройства, но раменете/стойките са не по-малко апетитни за автоджамбазите. Имайте предвид, че залепената плочка на таблото е като стикер на автомобила с надпис "Тук се ползва GPS!".

Как работи GPS-ът?

Глобалната позиционираща система е технологичната основа на всички GPS устройства и се състои от сателити в орбита (които предават времеви и позициониращи сигнали) и GPS приемници (самите устройства), които математически калкулират настоящата си позиция на базата на данни от сателитите. Системата работи нон стоп и навсякъде по земното кълбо.

По-малко известен факт е, че за да улови сигнал, GPS устройството не само, че трябва да е на открито пространство, но и да установи директна връзка с минимум три сателита в небето. Логично е, че в тунели, подземия и като цяло в закрити пространства GPS системата не работи. На открито колкото повече сателити вижда GPS-ът, толкова по-точни данни ще получава.

Ключови функции

Покритие: След като не се намираме в САЩ или Западна Европа, не е неуместен въпросът доколко можем да разчитаме на GPS по нашите ширини? Моделите на водещи компании като TomTom и Magellan, разбира се, имат карти на България, но Garmin предоставят напълно локализирано обслужване, включително подробни карти на пътищата ни, кирилица, гласова навигация на български и т.н.

Триизмерни карти: В стремежа си да превъзхождат смартфон навигацията повечето GPS-и вече предоставят триизмерен поглед към картите. На практика това означава, че пътувайки, GPS картата непрекъснато ще ъпдейтва настоящата ви позиция и заобикалящата среда. Използването на устройство, което работи с двуизмерни карти, е като да гледаш отгоре и централно хартиена карта. С 3D картите ориентацията е значително по-лесна.

 

 

Навигация „завой по завой”: Солта на всяко GPS устройство - при зададена дестинация, се оказва маршрутът „завой по завой”, често съпътстван от гласова навигация. Последното само допреди няколко години беше функция, резервирана за топмоделите, но вече дори едни от най-евтините имат гласова навигация. Това, което сега се счита за премиум функция, са гласовите команди.

POI (points-of-interest): Чудесна функция, която отбелязва на картата редица категории от забележителности и интересни локации - хотели, паркове, кафенета, банкомати, бензиностанции, ресторанти, дискотеки, денонощни магазини, болници, аптеки, исторически обекти и др. Повечето GPS-и съдържат база данни с милиони POI за повечето държави по света (включително България).

Размер и вид на екрана: Екраните на GPS-ите за автомобили най-често са в диапазона от 3.5 до 7 инча. Не, не бързайте със заключенията за размерите на екрана: устройство с интуитивен интерфейс, но малък екран, ще ви свърши чудесна работа при почти всяка ситуация. При това моделите с по-малък екран струват чувствително по-малко. Разбира се, големите екрани имат своите неоспорими преимущества, като по-големи карти, повече пространство за различните данни и статистики (скорост, посока, надморска височина, означения на улици и т.н.), както и големи виртуални клавиатури. Имайте предвид, че най-малките екрани не са тъч базирани поради простата причина, че тапването е по-малко ефективно на малък дисплей, отколкото да използваш няколко физически бутона.

PC Свят»Статии