Е- обучение »ПГМЕТ „Стойчо и Кица  Марчеви” Хасково

PC Свят»Практика

Как да инсталираме CPU охладител

Правилното инсталиране на охлаждането на процесора е от съществено значение за изграждането на стабилна компютърна система и за гарантирането на нейната работоспособност в летните жеги

Не е нужно да сте инженер, за да инсталирате правилно охлаждането на процесора си. Това важи в същата степен и за инсталирането на много други компютърни компоненти, но все пак процедурата има някои тънкости, които могат да окажат осезателно влияние върху работата на PC компютъра.

Простото поставяне и „защипване“ на охладителя върху процесора без допълнителна подготовка може да доведе до привидно перфектно работеща система. Ако обаче отделите малко допълнително време, за да почистите повърхностите на капачката на процесора, както и основата на охладителя, контактуваща с нея, също така и да поставите висококачествена термопаста, то CPU температурите ще бъдат по-ниски (в някои случаи и много по-ниски). Те пък водят до по-тихо работеща система, по-висока стабилност и по-добри овърклок способности. Охлажданият чип се задържа по-студен за по-продължително време, като по този начин се увеличава и продължителността на употребата му.

С всички потенциални ползи от правилното инсталиране на CPU охладителя ще ви запознаем по-долу и ще ви преведем стъпка по стъпка през целия процес на инсталиране както за AMD, така и за Intel базирани системи. Независимо че вниманието ни основно ще е насочено към настолните процесори, тези стъпки са приложими за всички останали видове чипове, които изискват помощ от допълнителен радиатор за охлаждането им.

Инсталиране на охладител на AMD процесор

Независимо че текущите процесори на AMD използват няколко различни вида цокли (AM2, AM3, AM3+ и FM1), инсталационният процес на охладителя е сходен за всички.

Стъпка 1: Уверете се, че процесорът е влязъл добре в цокъла на дънната платка

Ако нещо не пречи на самия процесор, той трябва да влезе докрай в цокъла и да бъде напълно хоризонтален. За да се убедите в правилната инсталация на процесора, освободете заключващия лост и с пръст го притиснете към цокъла. След това, докато сте приложили известен натиск, върнете обратно заключващия лост, за да го заключите в цокъла. Накрая извършете визуална проверка, че процесорът е легнал правилно от всички страни на цокъла. Ако смяната на охладителя е съпроводена и с ъпгрейд на процесора, то тогава трябва да извършите предварително още някои действия. Най-напред, преди да монтирате новия процесор, го обърнете и внимателно проверете дали няма случайно леко закривени или огънати крачета. Ако има, много внимателно с пинсета ги върнете в оригиналното им положение. След това вижте къде се намира монтажният белег на процесора, както и на цокъла. За целта е добре да направите справка в ръководството на дънната ви платка или в упътването, което пристига с процесора (ако е в ритейл опаковка).

След като уточните момента с правилната ориентация, поставете внимателно процесора върху цокъла и леко се опитайте да го вкарате в него. Ако всичко е наред с крачетата и няма някакви замърсители върху цокъла, процесорът трябва да влезе лесно даже от собствената си тежест или да се нуждае от лек натиск и много леки мърдания в двете посоки в хоризонтално направление. Много внимавайте с натиска, тъй като крачетата на процесорите на AMD са доста меки и много лесно може да подгънете някое, след което поправянето му е вероятно да се окаже невъзможно и в крайна сметка ще получите неработещ процесор, на който няма да ви признаят и гаранцията. Така че, ако усетите някакво по-голямо съпротивление при първоначалното вкарване в цокъла, по-добре спрете, извадете чипа и пак го огледайте внимателно, както и цокъла, за да откриете причината.

Стъпка 2: Почистете контактните повърхности на процесора и радиатора

За да се постигне оптимален контакт между повърхността на основата на охлаждащия радиатор и монтираната върху кристала на процесора капачка (служеща освен като предпазна за кристала и като разпределител на топлина), се налага перфектно да се почистят повърхностите от стари остатъци на термопаста и всякакъв род механични частици. Използвайте парче памучна кърпа, която не оставя власинки, и някакъв разтворител на алкохолна основа, като за целта е подходящ изопропилов спирт (етанол). Моето мнение обаче е, че такъв тип разтворител не е оптималното решение. Има и специализирани почистващи течности за целта, като например Tim Clean на Akasa, но и цените им са подобаващи. Според моята практика най-добри резултати дава употребата на бензин за запалки (например Zippo и други подобни). Може също да се използва ацетон или коресилин, но трябва да се знае, че те не са безопасни за пластмасите (разтварят ги) и трябва много внимателно да се работи с тях. Тук основната цел е да се изчистят всички потенциални замърсители, като лепилата например, които пречат на ефективното снаждане на повърхностите.

 

Стъпка 3: Предварително грундиране на контактните повърхности на процесора и охладителя с термопаста

Много потребители твърдят, че тази стъпка е излишна, но ние това го правим от години с голям успех и силно я препоръчваме. Причината за използване на термоинтерфейс (термопаста) между двете контактни повърхности е с цел намаляване или напълно отстраняване на въздушните шупли, които се получават в резултат на неравностите и грапавините по самите повърхности. Термопастата има значително по-лоша топлопроводимост от металите, но доста по-добра от въздуха. Ако предварително не се грундират двете повърхности с много тънък слой паста, има опасност да останат незапълнени някои микрограпавини, което няма да доведе до оптимален ефект. За целта е добре да се използва найлонова ръкавица или парче найлон, поставен на показалеца ви. Сложете малко паста върху повърхността и втривайте с кръгови движения. След като обработите цялата повърхност, използвайте фина пластична шпакла (например банкова карта или нещо подобно) и махнете излишното количество паста, така че слоят, който сте нанесли, да не се забелязва с просто око. Целта е да се запълнят само микрограпавините, а не неравностите на самите повърхности.

 

Стъпка 4: Нанесете основния слой термопаста

След като контактните повърхности на монтираната върху кристала на процесора капачка и основата на радиатора са обезмаслени и грундирани, е вече време да се постави и основният слой термопаста. Най-добре е за целта да се използват висококачествени керамични или сребърно-базирани термични пасти. При тази стъпка основната цел е да се компенсират неравностите между двете контактуващи повърхности.

Има няколко начина, по които специалистите съветват да се нанася пастата. Единият е в центъра върху капачката на процесора да се постави малко количество паста (по-голямо от оризово и по-малко от грахово зърно), което да образува тънък слой (с дебелина на лист хартия) при поставянето на охладителя. Другият метод е да се нанесат тънки ивици в едно направление по цялата дължина на капачката. Стремежът е да се сложи минималното необходимо количество термопаста, защото в противен случай ефектът може да е обратен. Ние лично ползваме един трети метод, който мисля, че дава най-добър резултат. Той се състои в равномерното нанасяне по цялата повърхност на много тънък слой пастта посредством фина пластична шпакла. За целта използваме за водачи две парчета тиксо, залепени в двата края на повърхността, между които поставяме пастата, и посредством кредитна карта равномерно я нанасяме. По този начин се получава равномерен слой с дебелината на използваното тиксо.

Стъпка 5: Монтиране на охлаждането на процесора

Повечето въздушни охлаждания на AMD използват прост клипс механизъм за сигурно заключване към процесорния цокъл. Инсталационният процес представлява поставяне на охладителя върху процесора, следва монтиране на двете уши на заключващия механизъм към куките на монтажната рамка около цокъла на процесора и завъртане на лостчето за заключване на охлаждането. При по-високия клас охлаждания се използват допълнителни (нестандартни) механизми за закрепване, които обикновено изискват демонтиране на околоцокълната рамка и монтиране на нейно място на специфичен механизъм, към който се закрепва охлаждането чрез клипсове или винтове.

Охлаждането, което използвахме, е модел на Cooler Master и е с най-елементарния механизъм за монтиране. Инсталационният процес включва поставяне на лостчето на заключващия механизъм на радиатора в отключено положение, след което слагаме внимателно радиатора върху процесора така, че да легне равномерно от всички страни, като по този начин се осигурява равномерно разпределение на термопастата по цялата повърхност. След това поставяме металните уши върху куките на околоцокълната рамка и завъртаме лоста на процесора, за да заключим радиатора. И най-накрая, като включите захранващия куплунг на вентилатора към съответния хедър на дънната платка (обозначен обикновено като CPU_FAN), вие сте готови с процеса на инсталиране на охлаждането.

Инсталиране на охлаждане на процесори на Intel

Голяма част от стъпките при инсталиране на охлаждане на Intel процесор са идентични с описаните вече за процесорите на AMD. Независимо от това, цоклите и механизмите за закрепване на двете платформи са доста различни.

Стъпка 1: Убедете се, че процесорът е правилно поставен в цокъла

Процесорите на Intel, обратно на AMD, нямат нито едно краче, а само контактни площадки. Крачетата, с които електрически контактуват, са разположение в самия цокъл. Механизмът за заключване на CPU цокъла също се различава съществено от на AMD, независимо че и той съдържа един или два заключващи лоста. При ъпгрейд на процесора първо трябва да сте сигурни, че той е поставен правилно в цокъла. Има само един възможен начин, при който процесорът може да бъде сложен в цокъла. След като го поставите според белезите, трябва внимателно да го „захлупите“ с притискащата метална рамка, след което да натегнете лоста и да го заключите. За най-точна инструкция за монтаж и демонтаж в зависимост от цокъла на вашата дънна платка проверете в упътването, с което идва, или в това, с което пристига новият ви процесор, ако е BOX версия (ритейл).

Стъпка 2: Почистете повърхностите на процесора и охладителя

За да може основата на охладителя да направи оптимален контакт с капачката на процесора, двете повърхности трябва да са чисти, без останки от мръсотия или механични частици. Използвайте кърпа, която не оставя власинки (памучна или микрофибърна), и малка част от течността за почистване (в частта за AMD беше описано какво може да използвате като разтворител), за да обработите внимателно контактните повърхности на капачката на процесора и основата на охладителя. Убедете се, че няма никакви остатъци по повърхностите.

Стъпка 3: Грундирайте предварително повърхностите на процесора и основата на охладителя с термопаста

За да грундирате контактните повърхности на капачката на процесора и основата на радиатора, първо поставете найлонова ръкавица на ръката си и след това малко количество от термопастата на двете повърхности. След това с пръст чрез кръгови движения добре я разнесете. Процедурата е напълно идентична с разгледаната вече за AMD процесорите.

Стъпка 4: Поставете термопастата

На добре почистените и грундирани повърхности на капачката на процесора и основата на радиатора трябва да се нанесе основният слой от термопастата. Тук също процедурата е напълно идентична като при процесорите на AMD, затова разгледайте различните варианти за поставяне и разнасяне на пастата, които сме описали.

Стъпка 5: Монтиране на процесорния охладител

Стандартните охлаждания за Intel използват специални пластмасови щифтове, които влизат в отвори в PCB, разположени около цокъла на процесора. Самите щифтове имат заключващ механизъм, който не им позволява да се извадят от монтажните отвори на PCB, след като веднъж са влезли. За да ги освободите, когато искате да извадите охладителя, трябва да завъртите главите им обратно на часовниковата стрелка (на главите на щифтовете посоката е обозначена със стрелка) и да ги издърпате. За да инсталирате охладител на Intel с този тип стандартно закрепване, е необходимо първо да се уверите, че щифтовете са в горна позиция и главите им са завъртени в крайно дясно по посока на часовниковата стрелка. След това трябва да позиционирате охладителя върху процесора и отворите и леко да вкарате четирите щифта. След като сте позиционирали правилно охлаждането, с едната ръка притискате радиатора към процесора, а с другата започвате да натискате щифтовете и да ги закопчавате. Последователността им на закопчаване трябва да е „на кръст“. След като сте поставили охладителя, внимателно го проверете (опитайте се да го завъртите наляво и надясно) дали е добре закрепен, защото в противен случай има опасност да ви прегрее процесорът. Добра идея е за всеки случай да проверите и главите на щифтовете дали са в крайно дясно положение. Ако всичко е наред, ви остава само да свържете куплунга на кабела на вентилатора със съответния хедър на дънната платка (обикновено обозначен като CPU_FAN) и сте готови!

PC Свят»Практика