PC Свят»Видеоуроци

 

  • Видео: iPhone 5 срещу Galaxy S III в краш тест

При всички изпускания в drop-тестовете и iPhone 5, и Galaxy S III запазват функционалността и работоспособността си, макар че апаратът на Apple показва повече здравина на корпуса.Лед дебюта на iPhone 5 беше само въпрос на време потребителите да започнат да тестват модерните смартфони и за здравина. Както и в случая с iPhone 4S, през последните дни апаратът на Apple беше сравняван главно със Samsung Galaxy S III по всякакви параметри, но колегите от изданието Android Authority са решили да проведат и така любимите на всички ни краш-, или по-точно "дроп-тестове", за да видят кой от моделите ще издържи по-добре падане от високо. За целта изпитателите са взели предвид три типични ситуации на изпускане: при вадене на смартфона от джоба, при поднасяне към ухото или по време на разговор.

При първия "рунд", когато "състезателите" са пуснати на твърда повърхност от височината на кръста и двата апарата не показват съществени повреди, ако не се смятат няколко незначителни драскотини по корпусите им. При втория тест устройствата са пуснати от нивото на гърдите, като тук по-добре се справя iPhone 5, който се отървава само с още няколко драскотини. На Galaxy S III му провървява по-малко и той получава допълнителни "украшения" под формата на паяжина пукнатини по стъклото и няколко вдлъбнатини по корпуса. Екранът на смартфона на Samsung, пък и апаратът като цяло, обаче си работят.

При третия тест и двата апарата падат от височината на главата проличава и окончателния победител, след като Galaxy S III губи задния си капак, но за сметка на това се сдобива с още вдлъбнатини по корпуса и пукнатини по екрана. В това изпитание iPhone 5 се справя значително по-добре при падането, като се измъква само с няколко драскотини повече по алуминиевия корпус и ожулвания по ръбовете, докато екранът остава невредим. Всъщност iPhone 5 се отървава без особени повреди и при четвъртото допълнително изпитание, при което е пуснат от височина на опъната над главата ръка.

Трябва да се отбележи обаче, че при всички drop-тестове и iPhone 5, и Galaxy S III запазват функционалността и работоспособността си.

 

Готвят още един частен космически полет за 2016 г.

Докато всички чакаме новината за първия комерсиален космически полет, броят на частните космически кораби постепенно се увеличава. Такъв ввече има и компанията Sierra Nevada Corporation Space Systems (SNC), която съобщава официално, че първият полет на нейната совалка Dream Chaser ще се състои на 1 ноември 2016 г. Той ще бъде безпилотен, а пилотирана мисия ще бъде осъществена през 2017 г., гласи още официалната информация.

частната совалката Dream Chaser на Sierra Nevada Corporation Space Systems

Разработката на Dream Chaser са осъществява в рамката на програмата за създаване на система за пращане на американски астронавти на Международната Космическа Станция (МКС), за която преди около две години NASA отдели фонда от $1,1 млрд. (Както вероятно знаете, досега американските астронавти пътуват до МКС на руски кораби «Союз», което струва на NASA по $70,7 млн. на човек.) Участниците в проекта са компаниите Boeing, SpaceX и SNC Space Systems. Към днешна дата разработката на космическите им кораби Boeing CST-100, SpaceX Dragon и Dream Chaser съответно е вече на финалния си етап и NASA трябва да избере от тях най-надеждното, безопасно и евтино решение.

частната совалката Dream Chaser на Sierra Nevada Corporation Space Systems

Както можете да видите на фотографиите, совалката Dream Chaser доста прилича на умален модела на совалката Space Shuttle, която беше снета от експлоатация преди три години. Корабът Dream Chaser обаче е с дължина само 7 м. при размах на крилете 9 м, а теглото му е едва 11 тона. За сравнение Space Shuttle совалките са четири пъти по-големи и пет пъти по-тежки.

частната совалката Dream Chaser на Sierra Nevada Corporation Space Systems

Dream Chaser ще може да превозва до 7 астронавти и да остане в орбита до 210 дни. Корабът стартира вертикално с помощта на ракета Atlas V на United Launch Alliance. Управляемият старт се осъществява с минимално претоварване, а кацането става на обикновена самолетна писта. Двигателният модул е хибриден, от същия тип, който компанията SNC доставя за частните космически кораби на Virgin Galactic - SpaceShipOne и SpaceShipTwo. Ето го и на видео:

 

 

Е- обучение ПГМЕТ Хасково

 

  • Нов четириног робот се кандидатира за попълнение в американската армия.

Послушанието и способността да следва плътно водача на отряда са най-големите достойнства на новата “крачеща система за взводна поддръжка” LS3, създадена от Boston Dynamics.

Legged Squad Support System - LS3

Робо-фауната, създавана от компанията Boston Dynamics, вече е известна с готовността си да се присъедини към новобранците в американската армия, но тези дни разработчикът съобщи за появата и на още един кандидат, който попълва стадото от четириноги транспортни роботи, предназначени да служат главно като носачи за тежкото оборудване на войската. Всъщност става въпрос за най-съвършената досега итерация на проекта, известен доскоро като Big Dog. "Голямото куче" обаче вече носи много по-сериозното наименование Legged Squad Support System (LS3) - "крачеща система за взводна поддръжка".

Главни достийнства на най-новата версия на четириногия робот все пак са две типични за кучетата характеристики - послушанието и способността да следва плътно водача на отряда. А те са важни, защото в бойни условия взводният командир рядко има възможност да обръща внимание на пултове за дистанционно управление на механични добичета.

Разбира се, машината LS3 може да се движи и самостоятелно, да ходи по предварително зададен маршрут или да съгласува придвижването си с това на други подобни роботи, който в тази си модификация могат да пренасят 180 кг. товар на дистанция до около 32 км. с едно зареждане. Изхвърлянето на колесните и гъсенични механизми за движение в този тип роботи не е случайно, тъй като крачещите машини могат да преодоляват и непосилни за тях препятствия. В това можете да се уверите и в най-новото видео, представящо LS3 в действие, а ако имате повече време и интерес към проекта, можете да проследите и развитието на "Голямото куче" през годините в YouTube канала на Boston Dynamics