OLED технология

Цветната информация при OLED телевизорите се получава чрез използването на органични съединения на въглеродна основа, които излъчват  червена, зелена и синя светлина под влиянието на електрически ток. Основните разлики между OLED и LCD са в това, че при първите няма „подсветка” и завъртащи се кристали. Не е необходим външен източник на светлина за наелектризирането на органичните цветови съставки, което води до много ниска консумация на ток и до възможността за производство на много тънки профили. OLED телевизорите пристигат с два, или три слоя от органичната смес, които са разположени в един супер тънък пласт стъкло. Панелът се поддържа от твърд материал, подобен на плексиглас, който също предпазва чувствителните вътрешни материали. Спомняте ли си телевизорите с CRT (електронно-лъчева тръба)? OLED дисплеите използват катодна тръба, която предоставя електрони на първия слой органични молекули.

3.LCD технология

Без значение дали става въпрос за плосък екран, или такъв, използван при проекторите, всички LCD дисплеи имат една и съща основна технология. Матрица от тънък слой транзистори (TFT) подава напрежение на клетки с течен кристал, който са притиснати от двете страни със стъкло. Когато се подаде електричен заряд, кристалите се завъртат под точно определен ъгъл и филтрират бялата светлина, подадена от лампа в задната част на екрана (подсветка, за LCD телевизори), или прожектирана от малък LCD чип (за прожекционни апарати). LCD телевизорите пресъздават цветовете чрез принципа на изваждането : блокират определена дължина на вълната от спектъра на бялата светлина, докато се получи желания цвят. Интензивността на светлината, която се пропуска през течнокристалната матрица, позволява на LCD телевизорите да показват изображения, богати на цветове и на техни градиенти.

Още за LCD технологията може да прочетете тук.

LED телевизорите са друга форма на LCD телевизорите и понякога се бъркат с OLED телевизори.

3. Сравнение на картина при OLED срещу LCD

OLED телевизорите се отличават с нива на черното и контраст много по-добри от тези при LCD. Според спецификацията контрастното съотношение на новия OLED телевизор на Sony е 1 000 000:1. За сравнение едно от най-високите съотношения при LCD е 10 000:1. Въпреки, че тези числа са нереалистични за стандартното гледане на калибриран телевизор, те показват огромното превъзходство на OLED в тази категория. Тъй като не се използва подсветка при OLED телевизорите е много лесно да се изобразят дълбоки нива на черното, чрез ограничаване на проводимостта към излъчващите органични смеси. Също както при плазмените дисплеи, OLED използва по-малко енергия, когато е необходима по-малко светлина. Бялото и ярките цветове, ще изискват най-много енергия, защото органичните смеси изискват повече ток, за да ги изобразят. LCD дисплеите използват електрически заряди да завъртат течните кристали, което ги кара да блокират светлината и от тук да изобразяват черно. Колкото по-високо е напрежението, преминаващо през даден пиксел, толкова по-пълно той се завърта и по-ефективно блокира светлината, което го прави да изглежда тъмен. Обратно на плазмените дисплеи, LCD изискват най-много енергия, когато показват много тъмно, или черно изображение. Това е труден процес и въпреки подобренията, кото се правят непрекъснато, само най-добрите дисплеи (тези произведени от Sharp и Sony) успяват да преминат контрастното съотношение 1000:1. Последните подобрения в технологията, доближават LCD до плазмените дисплеи. Единственият недостатък за LCD е, при промяна на ъгъла на гледане от 90 градуса, когато нивата на черно чувствително намаляват.

Предимство : OLED телевизорите са ясен победител в тази категория. Производителите на LCD са направили огромни подобрения в нивата на черно и в повечето случаи успяват да достигнат контрастното съотношение на плазмените дисплеи. Въпреки това дори когато нивата на черно изглеждат прекрасно, LCD изпитват затруднения при правилното предаване на по-тъмни детайли. Този проблем не го очакваме при OLED, но все още предстои да се види.

Toчност на цветовете при OLED и LCD

Toчност на цветовете при OLED и LCD

При OLED дисплеите всеки пиксел съдержа в себе си червени, зелени и сини елементи, които работят съгласувано, за да пресъздадат милиони цветове. Тъй като всеки пиксел съдържа всички елементи, необходими за пресъздаването на всеки цвят от спектъра, то цветовата информация се предава по-правилно чрез OLED технологията, отколкото чрез LCD. Очакваме, че цветовите координати ще са много по-точни при OLED, отколкото при LCD. От това, което сме виждали при OLED телевизорите, цветовата информация е богата, дълбока и по-реалистична, отколкото при LCD.
LCD телевизорите изобразяват цветовете като манипулират светлинни вълни и изваждат цветовете от бялата светлина. По подразбиране това е труден метод за запазване на точното предаване на цветовете и на тяхната жизненост, въпреки че повечето LCD дисплеи се справят доста добре.  Цветовата информация при LCD дисплеите използва предимството на сравнително големия брой пиксели на квардатен инч, но не успява да впечатли с реализъм, тъй като процесът на създаване на самата цветова информация е труден.
Предимство : OLED телевизори. Цветовете ще са по-богати, и по-реалистични, когато са генерирани от органичен фосфор с изпозлването на активна матрица.

OLED екраните имат почти перфектен ъгъл на виждане. OLED не блокира светлината, ами я създава (излъчва). Всеки пиксел свети независимо и неговата светлина се вижда лесно и точно под различни ъгли, както е при плазмените дисплеи. В резултат на това, очакваните ъгли на виждане са около 170 градуса.
Производителите на LCD дисплеи са постигнали много в увеличаването на ъглите на виждане, но това е сфера на постоянна борба. LCD телевизорите трябва да блокират светлината, за да създадат по-тъмни изображения, което драматично намалява контраста с увеличаване на ъгъла на гледане. Изходният материал, използван в новото поколение LCD екрани от Sharp и Sony, помага за увеличаването на тези ъгли.
Предимство : OLED екраните нямат проблеми в тази област.

4. Функционални разсъждения

Sony представиха първите OLED екрани на американския пазар. Те са 11-инчови и основната им употреба ще е за компютърни екрани, въпреки че са снабдени с HDMI порт. Разделителната способност на Sony OLED TV XEL-1 е 960х540. Компютърната обработка на изображения изисква по-висока резолюция, което ще има отрицателен ефект върху продажбите. Samsung предлагат алтернативен 17-инчов AMOLED дисплей, който е малко по-дебел, но поддържа разделителна способност 1600х1200 (UXGA). Тази резолюция директно се намесва в LCD сектора за компютърна употреба. LCD екраните представят много добре изображенията от компютри, или други VGA източници, с пълни цветови детайли и без трептене. Също така броят на пикселите в квадратен инч е по-голям отколкото при други технологии и затова LCD мониторите са много добри в показването на големи количества информация – примерно графични приложения с изключителна чистота и точност. Поради същата причина LCD екраните са малко по-добри при видеоигрите. Тъй като LCD компютърните монитори се гледат право отпред, то проблемите с контраста и ъглите на виждане не са толкова големи.
Предимство : на този етап LCD.

OLED телевизорите не страдат от закъснение във възпроизвеждането на движещи се образи, нито от размазване, каквото се получава при LCD дисплеите. Всъщност OLED технологията притежава най-бързото време за реакция от всички видове дисплеи.
Въпреки че времето за реакция на LCD телевизорите подчертано се подобрява през последните две години, те все още страдат от така наречения „trailer” ефект, при който отделните пиксели леко закъсняват при изобразяването на бързоподвижни предмети. Това може още да се опише и като трептене, или прескачане в картината, когато сцената е снимана с движеща се камера. По време на бързодвижещите се спортни сцени най-проницателните очи могат да забележат това леко забаване в движението.

Предимство : OLED телевизорите са фантастични в тази сфера.

Надморската височина не оказва влияние върху OLED и LCD дисплеите.

Производителите на LCD дисплеи обявяват, че средната продължителност на живота на техните продукти е около 50 000 до 65 000 часа. На практика един LCD телевизор ще издържи толкова, колкото издържи неговата подсветка, а тя в някои случаи може да се сменя. Тъй като това е просто светлина, преминаваща през призматично вещество, то по същество няма нищо, което да се изхаби в един LCD монитор, с изключение на подсветката. Обаче има един малък и досаден факт относно LCD технологията, който малко хора знаят – със стареенето на подсветката тя може леко да изкриви цветовете (помислете за флуоресцентната светлина в офиса). Когато това се получи, целият баланс на бялото ще се размести и потребителят ще трябва наново да калибрира, или в по-лошия случай да опита да смени подсветката, или директно да изхвърли устройството. Някои от по-ранните купувачи на LCD екрани ще научат за тази подробност след няколко години. Аз лично очаквам LCD телевизорите на практика да осигурят на потребителя около 30-40 000 часа, преди подсветката да започне да си заминава. Едно от нещата, които открих в тази индустрия е, че не е лесно да се разбере дали подсветката на даден дисплей може да се смени. Производителите са или нерешителни да дискутират темата, или просто не знаят.
От друга страна OLED телевизорите използват много малки електрически токове, за да възбудят комбинация от органична фосфоресценция, обвита в синтетично вещество. OLED има нужда от много малко енергия, за да работи, така че на теория би трябвало да издържи много дълго време, понеже частите не се подлагат на сериозно изпитание. И ето я уловката – синият органичен LED има кратък живот (предполагам около 7000 часа). Червеният и зеленият материали сигурно няма да издържат много по-дълго. Тези първи OLED дисплеи са експеримент за наблюдаване на дълголетието.
Предимство : LCD са безспорен победител за момента.

Тъй като OLED са изработени от органичен материал може да се очакват проблеми с прогаряне, дори и да не са толкова лоши, колкото при плазмените дисплеи. LCD дисплеите нямат проблеми с прогаряне. Светлината от подсветката преминава през завъртащи се кристали, които са твърд материал.
Предимство : LCD, въпреки че тепърва ще се види как се представят OLED в тази сфера.

5. Други фактори

Всички размери на телевизори се посочват в инчове и измерват диагонала на екрана от край до край, без рамката.
Новият Sony OLED XEL-1 телевизор е 11 инча и 2499$. Един от основните въпроси около OLED телевизорите е дали Sony и Samsung могат да ги произвеждат в големи количества с по-големи размери и конкурентна цена. Като се има предвид силата на LCD, това ще е голямо предизвикателство. Създаването на син LED, който да има дълъг живот, може да е един от ключовите моменти. Като гъвкава технология, използваща пластмаса вместо стъкло както при плазмата, това може да се окаже най-адаптивната технология, която сме виждали. Цените ще започнат да падат, когато се увеличи продукцията.
В миналото изходният материал за LCD телевизорите е бил труден за производство, без да има дефектирали пиксели, дължащи се на неизправни транзистори. Тези проблеми са преодолени и тази технология вече е лесна за производство в големи количества. В състава не влизат меки органични компоненти. LCD дисплеите стават по-големи и цените продължават да падат. 15-инчов LCD екран с резолюция 1024х768 струва приблизително 180$.
Предимство : LCD

Тъй като LCD дисплеите използват флуоресцентна подсветка, за да показват изображения, те изискват значително по-малко енергия за работа, отколкото плазмените дисплеи. Обаче OLED използват само част от тази енергия защото не се използва външен източник на светлина. OLED дисплеите използват най-малко енергия в цял свят.
Предимство : OLED

OLED телевизорите един ден могат да бъдат гъвкави, тънки като картон и достатъчно големи да покрият 9’х9’ стена. Това е най-голямото обещание, което предлагат. Плазмените и LCD дисплеите вече предлагат страхотно качество на картината. Най-голямото качество на OLED може да е неговата гъвкавост, което би имало множество приложения. Сегашният Sony XEL-1 е само 3мм, или една осма от инча, в сравнение с два инча за малък LCD монитор.
Предимство : OLED