Изработване на печатни платки с лазерен принтер

При този метод се използва свойството на тонера да се втечнява при температура около 180ºC. В процеса на печатане тонера първо се нанася върху листа а после се "изпича" и импрегнира в хартията преди да излезе от принтера.
Идеята е платката да се разпечати върху гланцирана хартия която да не позволява на тонера да "попива" в нея.
Идеалната хартия е транспортната хартия от фолио/лепенки/етикети.
Лично аз си купувам самозалепваща се хартия - А4, от някоя книжарница , струва около 40ст. и върши перфектна работа. Предполагам че ако човек отиде в някоя работилница, където правят рекламни табели с фолио, ще го затрупат въпросната остатъчна хартия.
При отпечатването на "страна спойки" не трябва да се прави огледален образ на изображението, той се получава от самосебе си при прехвърлянето на тонера върху текстолита. Ако лазерния принтер има капак при изхода на изпичащата секция е предпоръчително той да се отвори и прекъсвача, използван за детекция на отваряне да се "подпре" със сгъната хартийка или нещо друго. По този начин листа може да се вземе вднага след като излезе от изпичащата секция. Всяко огъване на листа или преминаването му през ролки/четки/водачи поражда потенциален риск да се увреди качеството на отпечатаните писти.

 

Потготовка на текстолита: Медната повърхност, върху която ще се прехвърля тонера трябва да е добре почистена и обезмаслена. Аз използвам телената четка за тенджери на майка ми за да махна гнусотиите от медната повърхност.
Обезмасляването (или обезмазняването :о )става много добре с чист парцал и кореселин.
!!!! Не пипайте с пръсти вече почистената повърхност!!!!

Прехвърлянето на тонера върху текстолита става с ютия :).
Слагате волумето на ютията на мах. (Памук/Лен) и изключвате парата. Слагате текстолита върху някаква гладка, що годе термоустойчива поърхност (примерно дървена плоскост или дъска за рязане на хляб) и поставяте отпечатаната върху гланцираната хартия платка.
Може да фиксирате с лепенки да не шава много много и да сложите един обикновен лист хартия отгоре. Взимате нагрятата ютия и с лек натиск бавно почвате да "гладите".
Около 1-2 минути "сеанс" са достатъчни. След което много внимателно махате листа и срязвате лепенките.
!!
Внимавайте - текстолита е доста горещ

 

Не винаги се получава от първия път, но след като процедурата се "отработи" става много лесно. За около 10мин. може да имате платка готова ецване.
Аз лично използвам смес от 1част перхидрол (Въглероден пероксид 30%р-р - 70ст.) и 2 части кислол (едни червени пластмасови шишета с кака Памела Андерсън на етикета има ги в магазини за почистващи препарати или домашни потреби).
Ецването трае от 5 мин. до половин ден в зависимост от това колко са изветряли препаратите :).
След като се разяде ненужната част от медното покритие може да изчистите тонера с кореселин, става много лесно.

Ето и готовата платка:

 

 

 

Добре е платката преди почистването от мазнина да се мие със шкурка 150-200 за да стане леко матова, за да хване по-добре тонера.

Свалянето става най-добре след като изчакаме да изстине платката напълно. Тогава тонерът е студен и не се вдига от медното

фолио.

Да хубаво е след нагяването с ютията да се изчака малко да се охлади и след това внимателно да се отлепва ... дори става и с леко подухване м/у хартията и текстолита ... и остава да се мине със тънак слой тинол за да се калайдиса цялата платка и става за чудо и приказ

Аз бих добавил, че по време на изстиване на сандвича той трябва да се валцова с гумен валяк с лек до среден натиск. Направил съм си такъв за целта от пластмаса на лагери с нанизани на нея 3 вътрешни гуми от велосипед.(Нахлузването става лесно с надуване с крачна помпа). Може да се пробва също и с втора, студена ютия, с която се глади до пълно изстиване на сандвича. По този начин се постига максимално добро залепване на тонера върху медната повърхност. Хартията, която ползвам за трансфер на тонера е марка Orapaper Permanent®, тя е гланцовата подложка на самозалепваща хартия/етикети и се продава в всяка една книжарница за 30ст. А4. Принтерът също е от значение, най - добри резултати се получиха с HP1020, преди него ползвах Brother

В крайна сметка най-добре се получи с много тънка гланцова хартия от брошури на Метро, Офис1 и т.н. Колкото е по - тънка, толкова по добре! Тонера се лепи устойчиво, не се размазва като при подложките от самозалепваща хартия и след накисване поне 10 мин в топла вода хартията се маха изключително лесно. Добре се получи и с UV лакиран календар, лакът помага в лепенето на тонера, проблем обаче е махането на лака, трябва да се чисти с разредител, който не закача тонера. Предполагам АМВ ще свърши работа.

Последните експерименти показаха подобряване на качеството с използване на календар с UV лак. Лакът трябва да е възможно по-дебел. Спомага за лепенето на тонера на медната повърхност, запечатва тонера и влиза в реакция с него, правейки го по-гладък и доста по-твърд. Температурата е на 2/3 от макс. Не се глади, само положението на ютията се променя на всеки 10 сек. с лек натиск. Между ютията и платката се слага мека хартиена носна кърпа с цел равномерен натиск и оттам равномерна температура на текстолита. Част от UV лака се лепва заедно с тонера, отделя се лесно с домакинска мека гъба в топла вода. Трябва да се провери идеята лакът да се свали с разредител АМВ, който не закача тонера като коресилина ила ацетона. За сваляне на тонера аз лично предпочитам ацетон. Успех на всички, които правят платки по този начин

Тази технология с лазарния принтер е много добра. От началото бях чул за нея и почнах да опитвам но трудно се отпечатваше добре отигинала на платката.След доста екперименти си преправих стара ютия да грее до 200 градуса и изгладих едното от ръбчетата за да може да притискам с него.По късно ми дойде идеята с котлона и отпечатването става много добре. Първо печатам оригинала на обикновенна принтерна хартия . След това с нагорещена ютия го натискам към платката така че , да прилепне .След това го слагам на нагорещен котлон и с дървена (ламиниран паркет)добре загладена шпакла(да е от температурноо изолиран матерял) започвам да разтривам листа върху платката после докато е още на котлона дърпам листа нагоре и разтривам с шпаклата там дето започва да се отделя листа от плаката тъи като това става на висока темература няма проблем. Резултатите са чудесни.